Vaak wordt in het najaar de tuin ‘winterklaar gelegd’ waarbij alle afgestorven plantendelen worden opgeruimd en afgevoerd. In de moestuin of border worden de laatste onkruiden verwijderd en blijft de grond de hele winter bloot liggen.

Bij ecologisch tuinonderhoud gaan we anders te werk, we laten de afgestorven plantendelen staan. Deze geven niet alleen een mooi wintersilhouet maar beschermen het hart van de plant tegen strenge vorst.  Ook bieden dezez schuilplaats aan tal van insecten om de winter door te komen. In het voorjaar, voor de planten opnieuw uitlopen, kunnen we dan de oude delen opruimen en in de composthoop verwerken.

Blad kan gebruikt worden om blote aarde te bedekken met een laag mulch. Zo is de grond sneller warm in het voorjaar waardoor planten sneller zullen groeien. Ook kan er minder onkruid groeien op bedekte bodem. Het blad verteert langzaam en voedt op deze manier je planten opnieuw. De kringloop is gesloten en het bodemleven blijft actief.

De winter is het ideale moment om bloembollen te planten en kleine bomen, struiken of kleinfruit aan te planten.

Winteronderhoud tuin

 

Categories: De wintertuin