Voor een renovatieproject in de Snoekstraat kreeg ik de vraag een oude loods tot tuin om te vormen. In het ontwerp werd rekening gehouden met gebruik door de huurders, onderhoud tot een minimum beperken en een deel van de groenzone afscheiden voor privétuin van  de gelijkvloerse bewoners. Er is ook een groendak voorzien, hierover volgt nog een ander artikel.

In de gemeenschappelijke zone is een kruidentuin voorzien die door de bewoners wordt onderhouden, een losse verharding om eventueel te kunnen zitten en veel bloeiende planten rondom. Als afscheiding tussen de privétuin en de gemeenschappelijke tuin is  een rode beukenhaag geplant om voldoende privacy te geven en tegelijk extra kleur in de tuin te brengen.

Er is bewust voor gekozen om geen gras te voorzien, maar met vetmuur (Sagina subulata) en duizendblad (Achillea millefolium) een zone te creëren waar op gestapt kan worden en die toch een natuurlijke uitstraling geeft. De lange bloei van het duizendblad is hier ook een extra meerwaarde.

In de bloemenborders wisselen winter- lente-, zomer- en herfstbloeiers elkaar af zodat er jaarrond bloei en kleur in de tuin is. De zonneborder ligt op een heuvel om extra zon te kunnen opvangen en reliëf in de tuin geeft weer extra mogelijkheden naar beplantingen.

Foto’s zeggen meer dan woorden dus hier komen ze. Dit zijn foto’s van net na de aanplant in 2018 en 2019. In de loop van het jaar komen er nog foto’s van de zomer een jaar na planten.

Start project

Uitgangssituatie: een bouwput

Start project

Uitgangssituatie: een bouwput

Klaar om te planten

Klaar om te planten

Gemeenschappelijke tuin

Gemeenschappelijke tuin met haag, kruidenhoek en zitplek

Net aangeplant

Net aangeplant


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *