Wat is kringlooptuinieren en waarom willen we dit doen?

Planten nemen voedingsstoffen uit de grond op om te groeien. Door bijvoorbeeld je gras te maaien en niet te bemesten wordt je grond arm aan bouwstenen voor de plant. Door snoeimateriaal en plantenafval te verwerken in de tuin houd je deze bouwstenen in de kringloop en gaat er minder verloren.

Hoe kan je dit doen? Door een composthoop aan te leggen, tussen je planten te mulchen (een dunne laag grasmaaisel, stro, hooi,… tussen de planten strooien), dikkere takken in een takkenhoop of takkenwal verwerken en fijner hout verhakselen. Niet alleen bespaar je op de aankoop van meststoffen, ook hoef je niet langer naar het containerpark met je snoeiafval.
De composthoop krioelt van het leven, een mulchlaag wordt langzaam verteerd door wormen en kleine organismen en in een takkenwal kunnen kleinere dieren schuil- en nestplaats vinden.

Niet alleen is de kringloop nu gesloten, er zal meer leven in de tuin te vinden zijn dan voordien.