In de moestuin worden voornamelijk eenjarige gewassen gezet die tussen maart en juni gepland worden. Eens deze goed aan de groei zijn en ingeworteld kunnen ze wel tegen een stootje. Echter juni was al een droge maand en de droogte duurde tot begin augustus, wat voor veel pas gezaaide of geplante gewassen en probleem gaf. Zaden wachten tot er voldoende vocht is om te kiemen en zitten dus ofwel nog in de grond of zijn net gekiemd waarna de kiemen uitgedroogd zijn. Volgend jaar kan dit leuke verrassingen opleveren als de zaden alsnog beginnen groeien. 

Wat betekent dit nu voor de moestuin? Het bleek onmogelijk voldoende water aan te dragen elke dag, dus veel van de planten en zaailingen overleefden niet lang. Tomaten hebben dan weer goed opgebracht dit jaar met een heerlijke oogst.

vierkante meter moestuin

Verschillende pogingen om boontjes te zaaien vielen in het water, eigenlijk gebrek eraan. In mijn bakken hebben enkel de tomaten een succesvol seizoen gekend. Gelukkig is het sinds half augustus wat koeler en regent het weer af en toe. Nu kunnen we voor het najaar nog van start gaan. De tuin kleurt alweer frisgroen van de tuinkers, postelein, mosterdblad, kervel, spinazie en warmoes. Deze bladgewassen doen het goed in het najaar en kunnen tijdens een zachte winter blijven groeien zodat je er lang oogst van hebt. Met een beetje geluk kunnen we er tot volgende lente van eten. De zachte regen die nu om de paar dagen valt is ideaal om de plantjes te doen groeien. Echter is het niet voldoende om het tekort aan regen aan te vullen. Spaarzaam blijven is dus niet overdreven.

vierkante meter moestuin

Mosterdkiemen

vierkante meter moestuin

Grote tuinkers