Helaas heb ik zelf maar een kleine koer en geen echte tuin ter beschikking. Gelukkig is er in de buurt een buurtmoestuin waar ik een deel kan bewerken. Doorheen het jaar zal ik regelmatig de vorderingen in deze kleine tuin bespreken en met foto’s verduidelijken.
Dit doe ik niet alleen omdat het leuk is je eigen oogst in de keuken te verwerken, ook sta ik telkens weer versteld van hoeveel je kan oogsten op een kleine oppervlakte.

Het is nu tweede helft maart en mijn vingers jeuken al om er weer in te vliegen! Geduld is in het voorjaar niet altijd even gemakkelijk. Het is wel belangrijk om niet te vroeg te beginnen, elke plant heeft optimale plant- en groeitijden en deze worden best gerespecteerd. Afwijken hiervan geeft plantjes die minder goed groeien, sneller door slakken of andere diertjes worden opgeruimd of meteen doorschieten om zaad te vormen.
Wat kunnen we nu al doen dan? Op warmere dagen de grond al eens een beetje losmaken en compost geven. Dit zal het bodemleven verder activeren en de grond beter laten opwarmen zodat zaadjes die je er aan toevertrouwt optimaal groeien.
De eerste groenten die je kan zaaien vroeg in het voorjaar zijn erwtjes, tuinbonen en vroege worteltjes. Ook veldsla, mosterdblad, winterpostelein en vroege sla kunnen al gezaaid worden.  Met de strenge vorst begin deze maand kies ik ervoor om de plantjes in de garage voor te kweken en uit te planten als ze wat groter zijn.  Aangezien de tuin op een publieke plaats ligt zal ik vaker opteren om plantjes op te kweken en uit te planten in de hoop dat ze dan rustig kunnen verder groeien.